top of page

WIR SIND DIE
sunflowerFAMILY

Die SunflowerFamily ist vor allem eine Herzensangelegenheit. Wir wollen die Zukunft der Bio-Branche mitgestalten, dabei helfen, sie auf ein neues Niveau zu heben. Wir glauben, dass ein ganz wichtiges Thema der Zukunft für uns alle die vegane Ernährung sein wird – und die wollen wir mit unseren Produkten noch einfacher machen, gleichzeitig aber auch hochwertiger. Deswegen tüfteln wir Zuhause in unserer offenen Küche, wo wir neue Rezepte entwickeln und ausprobieren. Warum? Weil Genuss, Geselligkeit und Kreativität uns genauso wichtig sind wie Nachhaltigkeit. Das soll sich in unseren Produkten widerspiegeln: Wir wollen zeigen, dass man all diese Werte ganz wunderbar und wohlschmeckend vereinbaren kann. Stop eating animals - start eating sunflowers!

 

Wir freuen uns, wenn auch Du Teil der SunflowerFamily wirst!

sunflowerFamily_Oliver_Sortiment (3 von 3).jpg
Banner_neu_sonnenblumenhack.jpg

UNSERE
PRINZIPIEN

Wir von der SunflowerFamily wollen einen Beitrag für eine lebenswertere Welt leisten – heute und für zukünftige Generationen. Einen wichtigen Hebel zur Veränderung sehen wir darin, dass wir alle zukünftig weniger Fleisch und andere tierische Produkte verzehren. Keine Angst, wir wollen niemanden »bekehren«. Viel lieber machen wir mit unseren pflanzlichen Produkten eine fleischlose Ernährung einfacher und schmackhafter. Hierin sehen wir unsere Mission: Eine gesunde, nachhaltige und pflanzenbasierte Ernährungsweise mit zu gestalten! 

Kopf Olli.png

NACHHALTIGKEIT

Fair, regional und bio!

Wir legen sehr großen Wert auf unseren Wertschöpfungsprozess. Daher achten wir auf faire Arbeitsbedingungen, regionale Produktion und natürlich auf Bioqualität. Unsere Sonnenblumenkerne werden ausschließlich in Europa, teilweise sogar in Bayern, geerntet. Verarbeitet wird dann alles komplett in Deutschland. Bei der Verpackung unserer Produkte verwenden wir recyceltes Papier und Ökofarben. Abgepackt wird unser Sonnenblumenhack in einer Werkstatt für behinderte Menschen in Kaufbeuren, die zu den Wertachtal-Werkstätten gehört. Wir schätzen die Arbeit mit ihnen sehr und freuen uns über die fast nachbarschaftliche Zusammenarbeit.

2021_08_vomkern_zuhack.jpg

DIE LEITSÄTZE DER
sunflowerFAMILY

01.

LEIDENSCHAFT FÜR UNSERE KUNDEN

Unsere KundInnen stehen für uns im Mittelpunkt und wir sind ihnen stets ein zuverlässiger und leistungsfähiger Partner. Ob Beratung, Verhandlung, Bestellung- und Versandabläufe oder Reklamationsmanagement: wir begegnen ihnen stehts freundlich, lösungsorientiert und fair.

03.

INKLUSION

Mit der langjährigen Zusammenarbeit mit den Wertachtaler-Werkstätten im Bereich Verpackung erfüllen wir einen wichtigen Beitrag zur Teilhabe am Arbeitsmarkt für Menschen mit Behinderung. Für uns eine Herzensangelegenheit.

05.

WISSENSCHAFT & ERFAHRUNG

Unser Können beziehen wir aus der Verbindung der ernährungswissenschaftlichen Forschungen, langjähriger Erfahrung im Bereich Bio-Lebensmittel wie z.B. Öle und Proteine und der Zusammenarbeit mit starken Partnern.

02.

TRADITION MEETS FUTURE

Unsere Tradition der Neugier und Innovation hat uns groß gemacht und wird uns auf nationalen und internationalen Märkten begleiten. Wir stärken unsere Rolle und unseren Auftrag zur Sensibilisierung des ökologischen Gleichgewichts.

04.

EINKLANG MIT DER NATUR

Tierwohl und Ökosystem liegen uns sehr am Herzen. Wir kreieren Produkte für eine bessere Welt. Sie erleichtern den Schritt zu einer fleischloseren Ernährung und bringen somit Tier, Mensch und Umwelt in Einklang.

06.

VERANTWORTUNG FÜR DIE ZUKUNFT

Als Familienunternehmen und Kinder der ersten Ökogeneration stehen wir für eine nachhaltige Unternehmensführung und übernehmen Verantwortung für Mensch & Tier, Umwelt und Ressourcen.

Leitsätze
FAQ
  • Do I have to soak the sunflower HACK?
    Of course you can soak our sunflowerHACK - but you don't have to. Whether vegetable broth, soy sauce or self-created marinades - the sunflower HACK is the perfect flavor carrier and absorbs 2-3 times the amount of liquid. Now fry and process as usual, e.g. with onions. However, it is perfectly sufficient to moisten our sunflowerHACK with a little liquid and then fry it, for example, so that it gets more bite. Caution, this goes very quickly. Or add it directly to the sauce and add more liquid if necessary, since our sunflowerHACK absorbs 2-3 times the amount of liquid.
  • How much SunflowerHACK do I need?
    We recommend 19 grams per serving. A single pack of sunflowerHACK weighs 76 g and is sufficient for 4 servings.
  • Is the sunflower HACK also available in larger containers?
    Yes, our sunflower HACK is also available in family or gastro packs (500 g, 2 kg, 5 kg, 20 kg) in the online shop. 20 kg please inquire by email. 500 g (at least 26 servings) 2 kg (at least 105 servings) 5 kg (at least 263 portions) 20 kg (at least 1,052 portions)
  • Are 76 g of sunflowerHACK really enough for 4 people?
    Yes. This amount was determined by experienced chefs and also results from the fact that the sunflower mince absorbs 2-3 times the amount of liquid.
  • I soaked the sunflower HACK - the water turned green. Why?
    Sunflower Hack contains 2-4% polyphenols that are naturally found in sunflowers. If you soak the sunflower hack with water and the water has a pH value of +7, the water will turn green. You could now add some citric acid and water, then it will turn transparent again.
  • How is the sunflower HACK made?
    First, the sunflower seeds are selected and shelled according to high quality standards. The crude protein is obtained through a two-step process, separating the oil from the protein. The Kryonert process means that light and air are excluded. The vegetable protein is extruded into sunflower mince. The process of dry extrusion can be compared to a pressure cooker. The sunflower protein is mixed with water and heated in a transport tube under pressure so that the water suddenly evaporates when it exits the tube and the small pieces of sunflower mince "pop" up. The high-quality and healthy protein is produced in a continuous process.
  • Where do the sunflowers for the sunflower HACK come from?
    Our sunflowers come exclusively from controlled organic cultivation in Europe, some also from Bavaria. Of course we are trying to further increase the regional share. But that's not so easy, because farmers are very dependent on the current EU subsidies. Otherwise, our product is completely manufactured in Germany, right down to the packaging - here we also work together with the Wertachtal workshops in Kaufbeuren.
  • How does sunflowerHACK compare to organic ground beef
    PRICE COMPARISON: 1 kg of organic ground beef currently costs REWE 6.99 1 kg of organic sunflower HACK costs €34.50 (in a 2 kg container) or €39.98 (2 x 500 g) 1 kg ground beef is enough for 6.5 portions (price per portion: approx. €1.08) 1 kg of sunflower hack is enough for 52 portions (price per portion: approx. €0.66 or €0.77)
  • How many sunflower seeds are needed for 1 kg sunflower HACK?
    You need 3.6 kg of unpeeled sunflower seeds for 1 kg of sunflower HACK.
  • What is the biological value of your sunflowerHACK?
    The value of the protein is often given as PDCAAS: We have analyzes of the raw material sunflowerHACK, if we calculate the PDCAAS from this, we get a value of 0.6. Explanation of the PDCAAS: The quality of a protein from food is determined by its ability to form so-called body-specific proteins. The composition of body-specific proteins is determined by genetic factors. (Elmadfa 2015, p.226) To put it more simply, the protein quality determines the extent to which a protein is suitable as a dietary protein and is therefore able to build up body proteins (protein bio-synthesis) (Elmadfa 2015, p.228). The quality of a protein generally depends on the ratio of its amino acid pattern to the requirement pattern of the individual amino acids. The protein then has a higher value the more similar the ratio of the building blocks to one another is to the requirement pattern. (Elmadfa 2015, p.226) The amino acids are the building blocks of proteins. They can be divided into groups according to their essentiality. The essential amino acids are particularly important. Their carbon structure cannot be synthesized in the human organism, which is why they have to be supplied through food. The value of the protein is often given as PDCAAS, among other things. The closer the calculated value is to 1 or 100, the better the protein to be evaluated meets the requirements defined by the reference protein. The protein quality of the protein to be evaluated can therefore also exceed the value of 1 or 100 if it is higher than the quality of the reference protein. (Biological value 2018 - 2020-a) A mixture of different proteins, depending on the limiting AS, can add positive value to the mixture. The value of the mixture would therefore be higher than the value of the individual proteins.
  • What is the bioavailability of SunflowerHACK?
    Our sunflower hack has a PDCAAS of 0.74. In contrast to the biological value (BI), the PDCAAS also takes into account the bioavailability of the dietary protein in the body.
  • What about the shelf life of SunflowerHACK?
    Since our product is almost completely degreased, the aging process (oxidation) is very slow. We know from experience that if the packaging is closed properly and stored in a dry place, the sunflower hack can easily be kept for another 6 months. Closed packs have a shelf life of approx. 2 years
  • Is the sunflower HACK gluten-free?
    Yes, our pure sunflower HACK is gluten-free. We are always below the legal 20ppm. You are welcome to request a certificate of analysis for the current batch.
  • How about omega 6 and omega 3?
    Since the product is almost completely degreased, the Omega 6 content is virtually non-existent. Our sunflower hack is degreased to < 4% fat, so OMEGA 3 and 6 fatty acids are only in homeopathic amounts and therefore irrelevant for our body.
  • How does the high iron content come about?
    Our sunflower HACK has approx. 11.6 mg iron per 100 g. The reason for this is that the concentration of the protein also increases the concentration of iron. Calculating with a thumb, sunflowerHACK has twice as much iron as sunflower seeds.
  • How does the low fat content come about?
    Since the product is almost completely degreased, the proportion of omega 3 and omega 6 is virtually non-existent and therefore irrelevant for our body.
  • Why so much excess packaging?
    The filling level is actually due to technical reasons. This is a tubular bag that is filled fully automatically. In order to be able to guarantee the weld seam 100%, there are specifications as to how much distance must be at least so that neither oxygen, moisture nor pests can penetrate the product.
  • Are there mineral oil components in the sunflowerHACK?
    The likelihood of pure MOSH/MOAH in the sunflowerHACK is virtually impossible. Heavy hydrocarbons are oil soluble. Since the HACK is completely de-oiled/degreased, no connection can arise.
  • Where is the sunflowerHACK commercially available?
    SunflowerHACK can be found in almost all organic and health food stores, as well as in many bulk shops. You can also find us e.g. B. at Denns Biomarkt, Alnatura, tegut, drugstore Müller or in many REWE and Edeka stores. And of course in our online shop.
  • Is your organic wok oil suitable as frying oil?
    YES! In general, oils with at least 60% monounsaturated fatty acids and less than 20% polyunsaturated fatty acids are very heat stable and are ideal for frying. Our wok oil fulfills this!
  • What about the histamine content?
    The biogenic amine histamine is produced in the body from the amino acid histidine. However, there are five different metabolic pathways in our body. The utilization and conversion of the amino acid in the body varies from person to person, depending on individual needs and condition. The histidine content in the protein can increase with the concentration, since histidine is already present in the nucleus. But it does not necessarily have to be more histamine in the protein, since histamine is only produced by conversion, e.g. by bacteria (fermentation) or in the human body.
  • Wie setzt sich der Preis zusammen?
    Wie setzt sich der Preis zusammen? Bio-SonnenblumenHACK ist ein hochwertiges und gesundes Produkt, das aus sorgfältig ausgewählten Sonnenblumenkernen aus kontrolliert biologischem Anbau hergestellt wird. Das Herstellungsverfahren ist aufwendig und erfordert Zeit und Energie. Alle Sonnenblumenkerne kommen ausschließlich aus EU Europa Qualitätsmerkmale Bio-SonnenblumenHACK ist ein reines Pflanzenprodukt und enthält kein Gluten, Laktose oder Cholesterin. Es ist außerdem eine gute Quelle für Protein, Ballaststoffe und hat einen hohen Anteil an Foulsäure Nachhaltigkeit Unser Produkt wird komplett in Süd-Deutschland hergestellt, bis hin zum Verpacken - hier arbeiten wir auch mit einer Behinderteneinrichtung zusammen. Preisvergleich 76 Gramm Bio-SonnenblumenHACK entsprechen etwa 350 Gramm Bio-Hackfleisch. Bei einem Preis von 3,99 Euro für 76 Gramm Bio-SonnenblumenHACK und 6,99 Euro für 350 Gramm Bio-Hackfleisch ist Bio-SonnenblumenHACK also im Vergleich zu Bio-Hackfleisch etwas günstiger. Mehr sparst du natürlich bei unseren Familien- & Gastropackungen.
bottom of page